Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το διάβασα σήμερα στη Ναυτεμπορική και το αναδημοσιεύω, με τα σχόλια δικά σας ...

Θα επαναληφθεί, τελικά, η «δίκη των έξι», που έγινε το 1922, ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κατόπιν διάσκεψής της, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε να κάνει δεκτή σχετική εισήγηση του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Αθ. Κονταξή.
Σύμφωνα με την τελευταία, κακώς παραπέμφθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια, λόγω διαφοράς μίας ψήφου, το θέμα της επανάληψης ή μη της εν λόγω δίκης. Έτσι, αναμένεται να οριστεί ημερομηνία εκδίκασης, ώστε η υπόθεση να αναβιώσει στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από το Ποινικό Τμήμα, καθώς το τελευταίο είχε αποφασίσει με διαφορά μίας ψήφου (3 - 2) ότι η δίκη πρέπει να επαναληφθεί, με την αιτιολογία ότι έχουν αποκαλυφθεί νέα, άγνωστα γεγονότα, σύμφωνα με τα οποία οι έξι ήταν αθώοι. Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν θεμελιώνουν τη βασιμότητα επανάληψής της. Σύμφωνα με την Ολομέλεια, εσφαλμένα παραπέμφθηκε το θέμα σε αυτήν (λόγω της διαφοράς μίας ψήφου), καθώς «αυτό ισχύει μόνο στις περιπτώσεις των αναιρέσεων και όχι για τις αιτήσεις επανάληψης των δικών».
Αίτηση για επανάληψη της δίκης υπέβαλε στις 20.1.2008 ο εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη (που ήταν ένας από τους έξι που εκτελέστηκαν), Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης. Όπως υποστηρίζει, υπάρχουν νέες αποδείξεις που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων, κατά τη διεξαγωγή της δίκης του 1922.

GatheRate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου