Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Πολιτικη ή πως η κάμπια είναι πεταλούδα


Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα και ένα άλλο θέμα. Πρέπει, σε συνεχή βάση, να πείθουν τους ψηφοφόρους τους ότι είναι αφενός ξέρουν τι κάνουν και αφετέρου ότι το κάνουν καλά.

Μπορείτε όμως εύκολα να τους φανταστείτε να αναλύουν οικονομικά δεδομένα και νομισματικές ισοτιμίες στους πολίτες τους; Μάλλον όχι (και όχι τυχαία θα προσέθετα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Πως λοιπόν να εξηγήσει ο κος Παπανδρέου στην κυρά Μαριώ και η κα Μέρκελ στη φράου Λίτσα το τι γίνεται; Κάπως έτσι μπαίνουν στην εικόνα τα Μέσα Μαζικής Εν(ξ)ημέρωσης, τα οποία αναλαμβάνουν να προωθήσουν προς τους πολίτες, με εύληπτο τρόπο, τα στοιχεία και τις πληροφορίες που εξυπηρετούν το εκάστοτε πολιτικό κατεστημένο.

Για να δούμε λοιπόν ένα πρόσφατο παράδειγμα. Γερμανία σήμερα. Οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι εδώ και κάποια χρόνια και αυτό μόνο ευχάριστο δεν μπορεί να είναι για τους πολίτες, ακόμη και τους Γερμανούς. Η κρίση και η οικονομική κάμψη, αν όχι ύφεση, έχει χτυπήσει και την κραταιά Γερμανία. Απόδειξη τα πρόσφατα μέτρα με περικοπές στις θέσεις εργασίας του δημοσίου τομέα και τα επιδόματα ανεργίας. Πως όμως να καταλάβουν οι απλοί πολίτες ότι η πτώση ισοτιμίας του ευρώ εξυπηρετεί τις εξαγωγές της Γερμανίας, εξ ου και η απροθυμία βοήθειας προς την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να καταλάβουν αυτό. Αρκεί να γίνουν οι Έλληνες αντιπαθητικοί. Έτσι, αρχίζει να κυκλοφορεί το κλισέ περί τεμπέληδων, χαραμοφάιδων κλπ κλπ. Κάτσε όμως να το συνδέσουμε και με την οικονομική στενωπό που αντιμετωπίζουμε, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι μας έχουν κάτσει στο σβέρκο και τους ταϊζουμε και εκεί να δεις αντιπάθεια. Τσουπ! Να το εξώφυλλο του Focus. Τσουπ! Να τα δημοσιεύματα της Bild. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και τα ΜΜΕ τον έχουν.

Από την άλλη μεριά, φυσικά, γίνονται τα ίδια. Μόλις προωθήθηκε δεόντως από τα εγχώρια ΜΜΕ «το ανθελληνικό παραλήρημα», η «προσβολή της πολιτιστικής μας κληρονομίας» και άλλα τέτοια τσιτάτα, ακούγονται οι πρώτες φωνές περί γερμανικών αποζημιώσεων, περί κληρονόμων του χιτλερισμού κλπ κλπ. Να και οι Έλληνες έμπλεοι εθνικής υπερηφάνειας εξαπολύουν μύδρους κατά των Γερμανών.

Κάπως έτσι περνούν δύο εβδομάδες «δημοσιογραφικών» αντεγκλήσεων και ο λαός και εκεί και εδώ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Αποτέλεσμα : οι Γερμανοί είναι ευχαριστημένοι που θα είναι φειδωλοί στις παροχές τους και οι Έλληνες είναι ευχαριστημένοι που τελικά ακούστηκαν λόγια συμπάθειας και υποστήριξης. Ο Παπανδρέου ήρωας και η Μέρκελ ηρωίδα. Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

ΣτΣ : Θεωρώντας εαυτόν ζώο που ανήκει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, το σανό δεν περιλαμβάνεται στη διατροφή μου. Για το λόγο αυτό, δεν προσεβλήθην από το εξώφυλλο του Focus και τις υποδείξεις περί πώλησης ελληνικών νησιών για να ξεχρεώσουμε...

Update της προηγούμενης ανάρτησης : Μήπως πήρε το αυτάκι σας τις δηλώσεις Σαρκοζί, ενόψει της επίσκεψης Παπανδρέου; Μήπως ακούσατε και τις δηλώσεις του Ζισ κάρ Ντ' Εστέν περί καθυστερημένης προσέλευσης (κλάποιων ονόματα δεν λέμε, Γερμανούς δεν θίγουμε) στο σπίτι; Τι λέγαμε; Οι Γάλλοι περιμένουν στη γωνία τους Γερμανούς και δεν το κρύβουν κιόλας πια. Από την άλλη, οι Άγγλοι φοβούνται ότι θα έρθει και η σειρά τους, μετά τις συνεχείς υποτιμήσεις της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Φαντάζομαι δε ότι ο Θαπατέρο και ο Μπερλουσκόνι (αν δεν έχει βρει καμιά καινούργια μικρούλα να κυνηγάει) θα κάνουν ανήσυχο ύπνο, αφού όλο και συχνότερα τους πιάνουν στο στόμα τους οι αγορές. Κι αν αρχίσουν αυτές οι κατίνες να σε κουτσομπολεύουν, μαύρη ημέρα σου ξημερώνει. Προσωπικά, πάντως πιστεύω ότι, παρότι επιθέσεις προς την Ισπανία ή την Ιταλία δεν μπορούν να αποκλεισθούν, κυρίως διότι, σε αντίθεση με εμάς, είναι πολύ μεγάλες για να τις βοηθήσει, αν χρειαστεί η ΕΕ και αυτό από μόνο του τις καθιστά ευάλωτες, η επόμενη μεγάλη μάχη θα είναι στο ευρώ, στο οποίο αναγκαστικά «ενσωματώνονται» οι αδυναμίες όλων των μελών του.

GatheRate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου