Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Δημόσια διαβούλευση και άλλα εξωτικά φρούτα

Παρακολουθώ τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου που αφορά την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης εταιρειών. Παλαιότερα είχα παρακολουθήσει και άλλες δημόσιες διαβουλεύσεις, όπως του φορολογικού νομοσχεδίου. 

Μερικές εκ του προχείρου παρατηρήσεις (κυρίως για λόγους ψυχοθεραπείας, διότι πλέον τα νεύρα μου έχουν γίνει τσατάλια @%*&^$&).

Ρε παλικάρια μήπως να μου εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε δημόσια διαβούλευση χωρίς να αναρτάτε ένα κείμενο νομοτεχνικά άρτιο, παρά μόνο βασικές αρχές, κατευθυντηρίες γραμμές και άλλες παπαροκλάδες ; Πως ακριβώς περιμένετε να εκφέρουμε άποψη όταν δεν βλέπουμε πρόταση; Ή μήπως πρέπει να αρχίσει να λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του και αυτό να λέγεται δημόσια διαβούλευση; Πείτε μας "σκοπεύουμε να νομοθετήσουμε έτσι, τι γνώμη έχετε;" ώστε να είμαστε όλοι σε θέση να τοποθετηθούμε. Αυτό που γίνεται τώρα είναι συζήτηση καφενείου. 

Επίσης, μήπως σας είναι εύκολο να συνδεθείτε με την πραγματικότητα, διότι προς το παρόν μάλλον είστε κάπου στο υπερπέραν; Α! και όταν συνδεθείτε με την πραγματικότητα, ξεστραβωθείτε να διαβάσετε και πέντε αράδες νόμους και νομοθετικές διατάξεις, διότι προς το παρόν .. μαύρα μεσάνυχτα!

Από την άλλη πλευρά, ρε χτυπημένοι ελληνάρες που μυριστήκατε βήμα αγόρευσης και τρέχετε σαν τα κοράκια, μπορείτε πρώτα να μάθετε ορθογραφία και μετά να θέλετε να γράψετε την αποψάρα σας; Έχετε πηδήξει την ελληνική γλώσσα σε σημείο που δυσκολευόμαστε να διαβάσουμε τα κείμενα σας .. και όχι δεν είμαστε εμείς οι προβληματικοί. Τι μαργαριτάρια είναι αυτά που πετάτε στους ανυποψίαστους αναγνώστες και μάλιστα έχετε και το θράσος να δηλώνετε "είμαι διευθυντής εκεί" ή "είμαι εκείνο ή το άλλο". Ένας αγράμματος είσαι, που όταν οι άλλοι στο δημοτικό μάθαιναν γραμματική και συντακτικό, εσύ έφτιαχνες σαΐτες!

Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον κάθε πικραμένο που μπαίνει να πει τον πόνο του. Παράδειγμα, στη διαβούλευση για την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης εταιρειών ... Κάποιος έχει αφήσει σχόλιο σχετικά με το πόσο χρόνο θα αφιερώσουν τα ΜΜΕ στο εν λόγω νομοσχέδιο! Τι λες ρε μεγάλε; Εσύ από τα ΜΜΕ περιμένεις να μάθεις για τα νομοσχέδια; Παλικάρια, σοβαρευτείτε! Είναι που είναι λάθος οι βάσεις της διαβούλευσης αν ο κάθε πικραμένος μπαίνει και αφήνει το σχολιάκι του, έτσι για να πει  κάτι, θα χαθούν τα σχόλια ανθρώπων που γνωρίζουν και μπορούν να προσφέρουν κάτι. Συνεπώς, αν δεν έχετε σχέση με το αντικείμενο και πολύ περισσότερο αν δεν έχετε γνώση του αντικειμένου ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ. Και αν υπάρχει κίνδυνος να σκάσετε αν δεν πείτε την παπαροκλάδα σας, φτιάξτε ένα μπλογκ να ξεθυμάνετε (όπως κάνω εγώ τώρα ... αν και σας χρειάζεται ένα κράξιμο ανάμεσα στα σχόλια).

Άντε μου στο διάολο πρωί πρωί και έχω και τα νεύρα μου σήμερα!

ΥΓ : η κοινωνική προσφορά του μπλογκ, ΕΔΩ θα βρείτε λεξικό της νεοελληνικής.

GatheRate

4 σχόλια:

  1. Οι αγραμματοι διατυπωνουν περιπεπλεγμενες παπαριες για να ψαρωνουν τους πιο αγραμματους. Ετσι δε γινοταν ανεκαθεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς τώρα πια δεν είναι καν περιπεπλεγμένες ... είναι απλώς παπαριές!

    Καλώς ήρθες παρεπιμπτόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπρεπε να δεις τη δημόσια διαβούλευση για τη σύσταση γραφείου κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Είχε σκάσε μύτη και ο πιο τελευταίος μπάτσος και εξέφραζε απόψεις όπως:

    "DROPI NA MEIONETE ETSI TO ASTUNOMIKO SWMA POY KA8E MERA DINEI MAXH ME THN EGKLIMATIKOTITA!!!".

    Πάντως το πρώτο σκέλος σου δεν το πολυκατάλαβα. Ολόκληρο το νομοσχέδιο δεν παρουσιάζεται; Προς τί η ένσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα δεν είναι το σχέδιο νόμου, ως υπαρκτό ή ανύπαρκτο έγγραφο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό παραπέμπει σε άλλες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες δεν έχουν εκτελεσθεί ακόμη. Παράδειγμα : στο σχέδιο νόμου αναφέρει και παραπέμπει στο ΓΕΜΗ, το οποίο παρότι έχει θεσμοθετηθεί, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Εκεί πήγαινε και το σχόλιο περί νομοθετικά άρτιου κειμένου. Όταν θεσπίζεις μια νέα διαδικασία που βασίζεται σε άλλη, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως, τότε τι είναι αυτό, παρά ευχολόγιο;

    Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να αναφερθώ στη θέσπιση του συμβολαιογράφου ως "μιας στάσης" για την ίδρυση ΕΠΕ / ΑΕ.

    Το πρόβλημα είναι ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, δεν επανασχεδιάζεται η διαδικασία ίδρυσης εταιρειών, αντίθετα βγαίνει ο νομοθέτης και λεει "τα ίδια που γίνονταν, θα συνεχίσουν να γίνονται, αλλά "χώνουμε" και τρίτους να τραβούν το γραφειοκρατικό κουπί" και όλα αυτά χωρίς κανένα πρακτικό όφελος για τον πολίτη ή τον επιχειρηματία, κυρίως σε ορισμένες περιπτώσεις που η "διευκόλυνση" του συνιστά παροχή υπηρεσιών από κάποιον επαγγελματία για την οποία ο τελευταίος θα απαιτήσεις κάποια - οποιαδήποτε - αμοιβή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή