Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κοινωνική διαστρωμάτωση

Κάθε σοβαρό RPG που σέβεται τον εαυτό του, έχει διαχωρισμό των χαρακτήρων σε φυλές και κάστες. Από αυτό τον κανόνα δεν μπορούσε να ξεφύγει ούτε το μεγαλύτερο και μακροβιότερο RPG όλων των εποχών : η ζωή. Για τις ανάγκες της παρούσας αναρτήσεως και για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς, διαλέξαμε αυτό το RPG (περίπου). Όσοι δεν το ξέρετε, λυπάμαι, αλλά σας γράφουμε ολόψυχα  (κάπου) και συνεχίζουμε με το θέμα μας.

Όλοι γεννιόμαστε άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν και τίποτα σπουδαίες ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, τις περισσότερες φορές, διαλέγουμε να αλλάξουμε φυλή, προκειμένου να αποκτήσουμε και τα "προσόντα" της. Άλλες φυλές είναι οι νάνοι, τα ξωτικά και τα halflings (δεν έχει ή τουλάχιστον δεν ξέρω να έχει μετάφραση). Σε γενικές γραμμές, οι νάνοι είναι νάνοι, αλλά με μεγάλη σωματική δύναμη και με έναν αέρα εργατικότητας, τάξης και οργάνωσης. Τα ξωτικά διαπνέονται από μια αλληλεγγύη προς τα έτερα είδη, αλλά είναι και έξυπνα, βοηθούν μεν τους άλλους, φροντίζουν όμως να επωφελούνται, όχι όμως σε βάρος αυτού που βοηθούν. Τα halflings τείνουν προς το εμπόριο και ενίοτε εκτροχιάζονται προς την αισχροκέρδεια.  

Δεν θα ήταν φυσικά δυνατόν η διαστρωμάτωση να σταματούσε εκεί. Έτσι, για κάθε φυλή υπάρχουν οι εξής κάστες : οι πολεμιστές (που είναι αυτό που λέει το όνομα τους), οι μάγοι (που έχουν κάποια πλεονεκτήματα εξαιτίας των ικανοτήτων τους), οι κλέφτες (χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις, οι οποίοι και αυτοί έχουν αρκετάαααα πλεονεκτήματα) και οι κληρικοί (άσε μην αρχίσω, θα καταλάβετε το λόγο της αγανάκτησης μου παρακάτω). 
Ο συνδυασμός σωστής φυλής και σωστής κάστας αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Για το λόγο αυτό, μπορείς να αλλάζεις φυλή ή/και κάστα ανά πάσα στιγμή, αρκεί να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις (στο Munchkin π.χ. πρέπει να έχεις ή να τραβήξεις κάρτα άλλης φυλής ή κάστας). Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι όπως κάθε φυλή και κάθε κάστα έχει πλεονεκτήματα, αντίστοιχα έχει και μειονεκτήματα και κανείς δεν είναι εκ προοιμίου καλύτερος ή χειρότερος από κάποιον άλλον.

Αφήνοντας κατά μέρος το θέμα των φυλών, εδώ θα μας απασχολήσει το θέμα των καστών. Μπορείς να διαλέξεις την κάστα σου ελεύθερα, αλλά πρέπει να τηρείς κάποιες προϋποθέσεις ή προδιαγραφές.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε ή να θυμάστε κάποιοι (και όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, διαβάστε) είμαι μάγισσα, δηλαδή ανήκω στην κάστα των μάγων και από αυτή θα ξεκινήσω. 

Λοιπόν, οι μάγοι, προκειμένου να ονομαστούν έτσι, πρέπει να τελειώσουν τη Μαγική Σχολή (Τμήμα Μαγικών και Μαγευτικών Επιστημών). Την ίδια σχολή, τελειώνω και εγώ, αλλά εισακτέα, τρόπον τινά, από το παράθυρο, διότι δεν επιτρέπονταν θηλυκοί φοιτητές (*) (βλ. εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες). Το να είσαι μάγος έχει ορισμένες υπερβατικές προεκτάσεις. Παράδειγμα, για τους μάγους, ο χρυσός δεν είναι ούτε σημαντικός, ούτε πολύτιμος, διότι γνωρίζουμε τον τρόπο να τον παρασκευάσουμε (**), εξ ου και δεν έχει κανένα νόημα να τον αγοράσουμε (το να προσπαθείς να πουλήσεις χρυσό σε μάγο είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τη Βέφα Αλεξιάδου να σε πληρώσει για το μουσακά σου). Όπως όμως είναι αντιληπτό υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν το χρυσό πολύτιμο, όπως θεωρούν πολύτιμα και κάτι χαρτιά με αριθμούς επάνω, τα οποία ονομάζουν λεφτά (όπως αντίστοιχα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν το μουσακά πολύτιμο και είναι πρόθυμοι να τον πληρώσουν μέχρι και με διαμάντι, βλ. μαμάκια εργένη που δεν σκαμπάζει να φτιάξει μόνος του ένα αυγό να φάει και αποφασίζει να λύσει το πρόβλημα του με έναν γάμο). Πως όμως  ο χρυσός και τα χαρτάκια με τους αριθμούς έφτασαν να θεωρούνται πολύτιμα; Σε κάποια φάση, άρχισαν να υπάρχουν - σπουδαστές - μάγοι, οι οποίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλλουν τον κόπο και την προσπάθεια που απαιτείται ώστε να είσαι πραγματικός μάγος  (και να μπορείς να φτιάξεις μόνος σου χρυσό) και έτσι αποφάσισαν να γίνουν γιαλαντζί, ή, για να το πούμε καλύτερα, να πείσουν τις φυλές τους ότι είναι μάγοι, χωρίς να είναι. Για να τους εξαπατήσουν λοιπόν, τους είπαν ότι μπορούν να φτιάξουν χρυσό από τον αέρα! Έκοψαν χαρτί σε μικρά κομμάτια, έβαλαν σε κάθε κομμάτι έναν αριθμό και είπαν ότι ανάλογα με τον αριθμό που έχει το χαρτί αντιπροσωπεύει μια ποσότητα χρυσού! Και οι άλλοι το έχαψαν! Έκτοτε λοιπόν όλοι μαζεύουν χρυσό ή/και κομμάτια χαρτιού και είναι διατεθειμένοι να τα προστατέψουν και με τη ζωή τους, θεωρώντας τα πολύτιμα.

Παραλλαγή (αλλά στο χειρότερο) των μάγων είναι και οι κληρικοί. Συγκεκριμένα, οι μάγοι μπορούν, με αρκετό διάβασμα και μεγάλες προσπάθειες, να μάθουν και να πραγματοποιήσουν αρκετά φαινομενικά απίστευτα πράγματα (για να καταλάβετε πόση προσπάθεια απαιτείται, δείτε εδώ, που αναφέρεται το αντίκειμενο της πτυχιακής εργασίας μου). Το κλειδί της γνώσης τους έγκειται στη συνείδηση ότι όλα τα αποτελέσματα έχουν μια αιτία, συνεπώς, αν θέλεις να παράξεις συγκεκριμένο αποτέλεσμα, πρέπει να βρεις τη σωστή αιτία. Ακριβώς, όμως επειδή απαιτεί διάβασμα και προσπάθεια, κάποιοι θεώρησαν ότι θα ήταν πιο εύκολο να τάξουν, χωρίς να εκλπηρώσουν τις υποσχέσεις τους. Έτσι, κάποιοι παράτησαν τη Μαγική Σχολή και βγήκαν στον κόσμο, στον οποίον διέδιδαν ότι μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, να επιτύχουν την αθανασία και άλλα, τα οποία όμως φυσικά και δεν μπορούσαν. Για το λόγο αυτό, μετέθεταν χρονικά την εκπλήρωση των υποσχέσεων σου, σε σημείο που πλέον δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί αν είχαν ή δεν είχαν εκπληρώσει την υπόσχεση τους (π.χ. μετά το θάνατο). Αυτοί λέγονται πλέον κληρικοί.

Οι κλέφτες δεν προήλθαν από την κάστα των μάγων, αλλά δημιουργήθηκαν μόνοι τους, κατά το "πρέπει να το έχει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες". Υποκατηγορία πάντως των κλεφτών είναι οι λεγόμενοι πολιτικοί, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί πρέπει να δημιουργήσουν αυτοτελή κάστα.

Τελευταίους άφησα τους πολεμιστές, οι οποίοι είναι πολεμιστές και για αυτό έμειναν τελευταίοι. Κάποιοι τους ονομάζουν σώματα ασφαλείας και στρατό. Λίγη σημασία έχει. Βασικά, είναι πολύ μούσκουλα (και μπορεί ούτε και αυτά, αλλά πανοπλίες και λοιπές εξαρτήσεις και εξοπλισμός) και καθόλου μυαλό.

Αυτά λοιπόν περί κοινωνικής διαστρωμάτωσης ... Σε επόμενη ανάρτηση (αν δεν βαριέμαι, δεν το ξεχάσω και έχω χρόνο) θα αναλύσω τις οικονομικές παραμέτρους κάθε κάστας. 

--------------------------------------------------------

(*) Απαγορεύονταν οι γένους θηλυκού φοιτητές και για πολύ καλό λόγο. Διότι μυστικό είναι αυτό που το ξέρουν μόνον άντρες. Αν το μάθει έστω και μια γυναίκα, δεν είναι πια μυστικό. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την παρούσα ανάρτηση.
(**) Αγαπητέ zaphod, για να μην συνεχίσεις να περιμένεις το email που θα σου πουν κάποιοι που έχουν καταχωνιάσει το χρυσό τους, στείλε ένα σε μένα να σε βοηθήσω να φτιάξεις το δικό σου. Επίσης, δοθείσης ευκαιρίας, να ενημερώσω τον αγαπητό estarian ότι μπορώ να εξαφανίσω τα "αγαπημένα" του καφε(λέμε τώρα)πωλεία καθώς και τις γαλότσες με τις οποίες φαίνεται ότι τραβάει κάποιο ζόρι. Όπως επίσης, μπορώ να κάψω όλες τις ελληνικές (και όχι μόνο) πλάσμα τηλεοράσεις, οπότε Ελληνάκι, αν σε ενδιαφέρει, είμαι στη διάθεση σου. Δυστυχώς, θα αφήσω παραπονεμένο τον αγαπητό Polse, διότι ακόμη και μια μάγισσα δεν μπορεί να νικήσει - προς το παρόν - τη βλακεία που γέννησε τα νεφελίμ, αρλουμπίμ και την υποψηφιότητα της Πέιλιν για πρόεδρος...

GatheRate

6 σχόλια:

  1. Παρεπιπτόντως είμαι και εγώ συνάδελφος μάγος. Συνήθως evoker-necromancer :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α! Κάτω τα χέρια από τις πλάσμα γιατί μάτωσα για να την πάρω!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mμμ, ενδιαφέρον... τότε, ως necromancer, θα μπορούσες να "μεταφέρεις" ζωή στους πεθαμένους (δλδ σε όλους) μισθωτούς και συνταξιούχους !!!

    Εγώ τώρα τελειώνω το transmutation course ;-)

    Έχεις πλάσμα ε; Χι χι χι ... Ελληνάκι ακούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To κακό είναι ότι ο necromancer δεν κάνει resurrect, αλλά animate dead :p

    Φυσικά έχω πλάσμα.. Τα spells σε full hd φαίνονται γαμάτα!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή