Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Φρέσκα "κουλά"

Δεν ξέρω πια για ποιο "κουλό" από όσα συμβαίνουν να πρωτογράψω. Με τόση "κουλαμάρα" σε αυτή τη χώρα, κολλάει το μυαλό μου ! 

Μετά το ασφαλιστικό - εργασιακό και λοιπές θανατικές καταδίκες,  έχει πέσει νηνεμία, ή όπως λένε οι δημοσιογράφοι, η ραστώνη του καλοκαιριού. Σε αυτή την παραδοσιακά χαμηλών τόνων εποχή, οι κυβερνώντες λοιπόν αποφάσισαν να αυξήσουν την επιχορήγηση των κομμάτων. Έτσι το 2010, τα κόμματα αντί των 37 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί, θα πάρουν 48,8, ήτοι 11 εκατομμύρια περισσότερα! Προφανώς, από τα κομμένα επιδόματα και δώρα των συνταξιούχων ... Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα κόμματα έχουν ήδη βάλει ενέχυρο την επιχορήγηση και του τρέχοντος έτους και μερικών επόμενων και έχουν ήδη εισπράξει τα ποσά ως δάνεια από τράπεζες. Αλήθεια το ξέρατε ότι ο μεγαλύτερος δανειστής των κομμάτων είναι η Αγροτική Τράπεζα; Ναι, ναι αυτή, που θέλει να αγοράσει ο Σάλλας ... Τυχαίο; Δεν νομίζω. 

Και μια και αναφερθήκαμε στις τράπεζες, έχω μια απορία. Οι τράπεζες δεν ήταν που πήραν πέρισυ 28ΔΙΣ ευρώ, προκειμένου μην γίνει καμία στραβή; Για να μην αναφέρω βέβαια, και τα υπόλοιπα ψιλά που πήραν πριν λίγους μήνες. Και η Τράπεζα Πειραιώς, φυσικά, πήρε βοήθεια (του κοινού, κυριολεκτικά, αφού πήρε δημόσιο χρήμα). Και τώρα έρχεται, να αγοράσει την κρατική συμμετοχή στη ΑΤΕ και στο ΤΤ, με τα λεφτά του κράτους; Ωραίο κόλπο. (*)

Τελικά λεφτά υπάρχουν ... Είχε δίκιο ο Γιωργάκης. Απλώς τα λεφτά αυτά δεν είναι για τους πολίτες, ή τουλάχιστον για όλους τους πολίτες. Είναι ρεζερβέ για μερικούς - λίγους από ό,τι φαίνεται. 

 Α! και τώρα που είπα πολίτες, θυμήθηκα και το άλλο. Το ακούσατε φυσικά, ότι πρόκειται να κατέβει νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Αυτό δεν είναι ακριβώς καινούργιο, διότι όλες οι κυβερνήσεις, στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, κατεβάζουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο και με αυτόν ακριβώς τον τίτλο. Αν φυσικά, επιτυγχάνονταν η επιτάχυνση που η κάθε κυβέρνηση ευαγγελίστηκε, τότε θα μας είχαν λιώσει τα g !!! Το καινούργιο όμως με αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι στο βωμό της ταχύτητας, θυσιάζει μείζονος σημασίας διαδικασίες, όπως την κρίση σε δεύτερο βαθμό. Διάβαζα εδώ ότι "Προκειμένου να εκλείψουν οι καθυστερήσεις και να διασφαλιστεί η ενότητα της νομολογίας, κυρίως σε ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, που αφορούν πολλούς πολίτες, θα δίνεται η δυνατότητα ένδικα μέσα ή βοηθήματα, που κατατίθενται σε οποιοδήποτε διοικητικό δικαστήριο, να εισάγονται απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πρωτοβουλία τόσο των διαδίκων όσο και του δικαστηρίου που υποβλήθηκαν. Έτσι, με την απόφασή του το ΣτΕ επιλύει τη διαφορά σύντομα, χωρίς τη μεσολάβηση διαδοχικών βαθμών κρίσης, δεσμεύει τους διαδίκους και χαράσσει νομολογιακή γραμμή, την οποία είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, όταν κληθούν στο μέλλον να επιλύσουν ανάλογες διαφορές.". Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι μια προσφυγή (για την έκτακτη εισφορά π.χ.) που προφανώς είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, θα τρώει μια κλωτσιά και από το φυσικό δικαστή της, θα πηγαίνει στο ΣτΕ, όπου θα δικάζεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, τουτέστιν  μεθερμηνευόμενο, αν χάσεις τη δίκη, τον πούλο και στο μπαούλο. Και καλά να την χάσεις, γιατί δεν έχεις δίκιο. Αν όμως οι δικαστές κάνουν λάθος εκτίμηση; Άνθρωποι είναι, συμβαίνει και αυτό (και έχει συμβεί πολλές φορές, σας βεβαιώ). Τότε; Είπαμε, τον πούλο και στο μπαούλο. Το πιο ωραίο φυσικά είναι ότι η απόφαση που θα εκδίδεται τοιουτοτρόπως (ήτοι μετά την κλωτσιά) θα είναι δεσμευτική για τα υπόλοιπα δικαστήρια! Παρεπιμπτόντως, η νομολογία ΔΕΝ είναι (ούτε ήταν ποτέ δεσμευτική) για τα δικαστήρια. Απλώς τα δικαστήρια έτειναν να την ακολουθούν, διότι χρειάζεται μπαλάκια να βγεις να πεις το αντίθετο (έστω κι αν είναι το σωστό) από αυτό που λένε οι περισσότεροι ...

Διάβασα και άλλα ωραία, με τα οποία δεν θέλω να σας ζαλίσω (όσοι όμως από εσάς έχετε περάσει από έδρανο της Νομικής, είμαι σίγουρη ότι έχετε φρίξει), τα οποία όλα κατατείνουν στον στόχο εξοβελισμού της δικαστικής κρίσης, στις υποθέσεις την έκβαση των οποίων θέλει να ελέγξει η κρατική εξουσία. Εξ ου φυσικά και οι περισσότερες τέτοιες "παρεμβάσεις" (στο χωριό μου τις λένε γαμίσια) γίνονται στο χώρο της διοικητικής δικαιοσύνης. 

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στον "συμβιβασμό" που εισάγεται στο σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Θα με έβρισκε απόλυτα σύμφωνη, αν επρόκειτο να εφαρμοστεί σε μια ελάχιστα διαφθαρμένη χώρα, που ΔΕΝ κατοικείται από δικομανείς, δικόφιλους και μαλάκες, ήτοι σε μια άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα. Στην μπανανία μας, όμως, έχει να γίνει το σύστριγγλο και μακάρι να βγω ψεύτρα.

Αλήθεια και τώρα που είπα για ψεύτες, διάβασα εδώ και αυτό : "
"Αρχισε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Συντάγματος, της πρότασης του Προέδρου του Σώματος «για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής. «Η Βουλή αλλάζει σελίδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, αναπτύσσοντας την πρότασή του για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής επισημαίνοντας ότι με τις αλλαγές αυτές «Είναι καθήκον μας, να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι τόσο οι βουλευτές όσο και η Βουλή ως θεσμός, δεν είμαστε αποκομμένοι από τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά μέρος αυτής»". Χα χα χα χα χα χα καλόοοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρει;

[Μικρό άσχετο : Μετά τη FNAC, την κάνει από την Ελλάδα και η Aldi. Τυχαίο; Δεν νομίζω. ]

Το πιο καλό όμως, σας το άφησα για το τέλος. Εδώ μπορείτε να βρείτε τη λίστα των ανθρώπων "των τεχνών και των γραμμάτων" που στηρίζουν τη Δημοκρατική Αριστερά.
-----------------------------------------------------
(*) Ενώ έγραφα αυτή την ανάρτηση, πετάχτηκα μέχρι την ιστοσελίδα της Ναυτεμπορικής, να δω τι γίνεται στον κόσμο. Και να τι γίνεται στον κόσμο εδώ : Αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΤΕ και του ΤΤ και πιο συγκεκριμένα "Από τις 13.30 θα ξεκινήσει περίοδος συγκέντρωσης εντολών διάρκειας 15 λεπτών έως τις 13.45 ακριβώς, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για τον υπολογισμό της τιμής ανοίγματος. Στη συνέχεια οι μετοχές θα περάσουν σε φάση συνεχούς διαπραγμάτευσης μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές της κατηγορίας «Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.". Αν δεν εκτοξευτούν οι μετοχές της Πειραιώς, να μου καεί το μαγικό ραβδί!

GatheRate

2 σχόλια:

  1. Σε διαβεβαιώνω πως με την ίδια ευκολία φρίττουμε και εμείς που δεν περάσαμε από τα έδρανα της νομικής.

    Το θέμα όμως που με συγκλόνισε είναι το ότι δεν βρήκα στην λίστα τον Νότη Μαυρουδή! Μα τί έγινε; Πρόλαβε και διαφώνησε; Πρέπει να αποτελεί νέο ρεκόρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι στο χώρο της δικαιοσύνης έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες φρικαλεότητες. Τέτοια όμως κακποίηση βασικών δομών του δικαιικού συστήματος έχουμε καιρό να δούμε...

    Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μου θυμίζει την παροιμία "Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε δύο - τρείς" ή ακόμη χειρότερα " Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται".

    Προσωπικά, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι κάθε νέος κομματικός φορέας που δημιουργείται δημοσιεύει μια λίστα μορφωμένων και κατά τεκμήριο καλλιεργημένων ανθρώπων (στην οποία πρέπει άνευ ετέρου να περιέχονται και προβεβλημμένοι άνθρωποι) που το υποστηρίζουν, ωσάν κάτι τέτοιο να σημαίνει κάτι για την ποιότητα της πολιτικής που ΘΑ ασκήσει. Ο δρόμος για την κόλαση όμως είναι στρωμένος με καλές προθέσεις...

    Μερικές φορές αναρωτιέμαι... Πάντα ήταν όλα στην Ελλάδα τόσο χάλια, ή τώρα τα βλέπω εγώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή