Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η αντίδραση και η μαγική σφαίρα

Δηλώσεις Στάινμπρουκ.
Δηλώσεις Γιούνκερ.
Κοινή συνισταμένη : Όλοι γνώριζαν. Και σε αυτό το "'Ολοι" χωρούν και οι εγχώριοι και οι "εξωτικοί".

Τι μαθαίνουμε όμως εμείς από τα παραπάνω;

1. Ο πρωθυπουργός μας, εκτός από καλά αγγλικά, έχει αλάνθαστο "κληρονομικό χάρισμα" το οποίο του είχε ήδη διαμηνύσει ότι θα γίνονταν εκλογές (και φυσικά όχι στη λήξη της θητείας της προηγούμενης  κυβέρνησης). Παρά όμως αυτές τις μεταφυσικές ικανότητες του, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι όλα όσα κατά καιρούς του "σφύριζαν" διάφοροι, όπως ο Στάινμπρουκ, σήμαιναν ότι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Η άλλη εκδοχή, φυσικά, είναι ότι γνώριζε πολύ καλά ότι λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που έπρεπε κατ' ανάγκη να το μάθουμε εμείς, οι υπόλοιποι, πριν από τις εκλογές. 
2. Μετά την εσωκομματική παράδοση δαχτυλιδιών, η "κραταιά" "δημοκρατία" μας γνώρισε και την υπερκομματική παράδοση της εξουσίας. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει πλέον ότι ο Καραμανλής ουσιαστικά παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΓΑΠ; Υπάρχει κανείς που πιστεύει πλέον ότι οι δηλώσεις του ΓΑΠ περί εντατικής, Τιτανικού, όπλων στο τραπέζι και λοιπές απερίγραπτες μαλακίες δεν ήταν μεθοδευμένο σχέδιο; 
3. Οι φίλοι, οι Ευρω-πέη, αποδεικνύεται ότι είναι φίλοι μας με το αζημίωτο. Ειδικά, εκείνος ο αντιπαθέστατος κομπλεξικός Σαρκοζύ, τώρα φαίνεται για ποιον λόγο ακριβώς "αγωνίζονταν" για τη στήριξη της Ελλάδας. Βέβαια, και οι ξυνίλες της κας Μέρκελ, πλέον αντιλαμβανόμαστε τι ρόλο έπαιξαν στο θέατρο που στήθηκε γύρω από το .. κρεβάτι της εντατικής. Για τους υπόλοιπους λόγους που εξηγούν τη στάση Σαρκοζύ και Μέρκελ, παρακαλώ δείτε εδώ.

Αυτά όμως μάθαμε; Αυτά έπρεπε να τα ξέρουμε πολύ καιρό πριν...

Προσωπικά, θα ήθελα να μάθω ΓΙΑΤΙ ο κος Στάινμπρουκ και ο κος Γιούκνερ, έλυσαν τη σιωπή τους τώρα; Τους πνίγει το δίκιο; Ή μήπως βλέπουμε το δεύτερο μέρος της ίδιας παράστασης και θα το διαπιστώσουμε, μετά πάροδο άλλων 10 μηνών; Δυσκοελύομαι να αποδεχθώ ότι μαθαίνουμε σήμερα κάτι που δεν θέλουν να μάθουμε και το οποίο δεν είχαμε μάθει π.χ. 6 μήνες νωρίτερα.

Παλαιότερα είχα αναφέρει εδώ ότι  θα διεξαχθούν εκλογές τον Οκτώβριο. ΟΚ, μάλλον με γέλασε η μαγική σφαίρα μου, ως προς το χρόνο, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα γίνουν σύντομα βουλευτικές εκλογές και μάλιστα χωρίς την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οι δηλώσεις των παραπάνω εντείνουν την παραπάνω πεποίθηση μου, κυρίως διότι, μετά τις βραβεύσεις και τα συγχαρητήρια στον ΓΑΠ για την επιτυχή α' φάση αφαίμαξης του ελληνικού λαού, έρχονται να τον ξεβρακώσουν. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο ΓΑΠ προβάλλει οποιαδήποτε αντίσταση στις υποδείξεις και διαταγές τους και θέλουν να του υπενθυμίσουν ποιος είναι το αφεντικό. Και όπως θα έπρεπε να μέχρι τώρα να έχουμε διδαχθεί, τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα απλώς προλειαίνουν το έδαφος για κάτι που έπεται. Κατά τη γνώμη μου αυτό που έπεται είναι η διενέργεια εκλογών και πρέπει να "ντυθεί" με τις απαραίτητες δικαιολογίες, μια δε εξ αυτών είναι και η "αναγκαιότητα". 

Για να είμαι ειλικρινής πάντως, η σφαίρα μου θολώνει λιγάκι με εκείνες τις εξαγγελίες και ευαγγελισμούς του Σαμαρά ότι θα μειώσει το έλλειμμα σε 18 μήνες. Μου θυμίζει λίγο ΓΑΠ πριν τις εκλογές και το "Λεφτά υπάρχουν". Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη να παίζουν το ρεφραίν του "καταλληλότερου" για να υποθέσω ότι πάμε αργά σε αλλαγή φρουράς. Για να μην αναφέρω ότι τυχόν αλλαγή φρουράς, στην παρούσα φάση, δεν θα βοηθούσε στο να "καταπιούμε" το επελαύνον αγγούριον καλύτερα και πιο ήσυχα, όπως έγινε στην περίπτωση του ΓΑΠ. Κάπως έτσι λοιπόν, υπολογίζω ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, και η ευθύνη της σωτηρίας της χώρας ΜΕΤΑ την επίσημη χρεωκοπία θα πέσει στους ώμους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Άλλωστε προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ έχει και τα δεκανίκια της Ντόρας και του Κουβέλη, για να συνεχίσει να σέρνει τη χώρα στον κατήφορο, τα οποία όμως είναι αμφίβολο ότι θα αντέξουν για πολύ ακόμη  και σίγουρα δεν παρέχουν τη "συναίνεση" που απαιτείται. 

Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει μια μάλλον απροσδόκητη "καρτερικότητα" στα μέτρα. Με δεδομένο, δε, ότι η αντίδραση μας είναι μια σημαντική παράμετρος στην εξίσωση της διαχείρισης, υποθέτω ότι για όσο χρόνο παραμένουμε "στωικοί" και εν πολλοίς δεν αντιδρούμε, δεν θα παρίσταται χρεία αναπροσαρμογής της στρατηγικής διαχείρισης. Προληπτικά, πάντως, θα υπάρχουν ενέργειες, σαν τις παραπάνω δηλώσεις, ώστε, αν και όποτε παραστεί αναγκαίο, να ενεργοποιηθεί το σενάριο της διακομαματικής συναίνεσης, για τη συνέχιση της αφαίμαξης.

Ίσως τελικά η μαγική σφαίρα μου να θεώρησε περίπου ως δεδομένο ότι μερικά πράγματα δεν θα καθόμασταν να τα καπιούμε αμάσητα. Και εκεί κάπου έγινε το λάθος. 

GatheRate

5 σχόλια:

  1. "Ή μήπως βλέπουμε το δεύτερο μέρος της ίδιας παράστασης και θα το διαπιστώσουμε, μετά πάροδο άλλων 10 μηνών; "

    βουλωμένο γράμμα διαβάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε βουλωμένο δεν είναι ... έπαψαν να κρατούν τα προσχήματα και μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περί των εκλογών τον Οκτώβρη, μάλλον δεν έφταιγε η σφαίρα σου, απλά δεν ρώτησες την εξόριστη κυβέρνηση της χώρας που λαμβάνει τις αποφάσεις.

    Αναφορικά με την.. χρονική σύμπτωση των δηλώσεων, κάπου έγραφα πρόσφατα (και δεν θυμάμαι που) ότι τέτοιου είδους συμπτώσεις στην πολιτική δεν υπάρχουν, οπότε θα ανακαλύψουμε το γιατί όταν θα συνηδειτοποιήσουμε ότι κάτι μας ενοχλεί εντός της οπισθίας οπής.

    Προσωπικά πάντως νοιώθω ασφάλεια με την στιβαρή αντιπολίτευση του Προέδρου της ΠΟΛΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα φυσικά και δεν την ρώτησα! Άλλωστε ποια είμαι εγώ για να απευθυνθώ (για να μου απαντήσουν, ούτε που το συζητώ!) σε αυτήν!!!

    Αυτό το "χρονική σύμπτωση" και το δεν υπάρχουν συμπτώσεις στην πολιτική είναι όλα τα λεφτά! Αυτό ακριβώς ήθελα να τονίσω, αλλά δεν βρήκα τις σωστές λέξεις. Merci.

    Εκτός από ασφάλεια, νιώθεις κάτι άλλο; Γιατί εμένα μου βγαίνει μια έξαψη να το πω, ταραχή να το πω, ένα πέρα δώθε τέλος πάντων...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λογικό αυτό: γυναίκα είσαι, ωραίο παιδί είναι ο Αντώνης, λογικό να σε ανάβει και λίγο. Είναι κι αυτή η χωρίστρα ρε παιδάκι μου, το κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή