Κοινωνιολογικές μελέτες



 Κοινωνική διαστρωμάτωση

Κάθε σοβαρό RPG που σέβεται τον εαυτό του, έχει διαχωρισμό των χαρακτήρων σε φυλές και κάστες. Από αυτό τον κανόνα δεν μπορούσε να ξεφύγει ούτε το μεγαλύτερο και μακροβιότερο RPG όλων των εποχών : η ζωή. Για τις ανάγκες της παρούσας αναρτήσεως και για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς, διαλέξαμε αυτό το RPG (περίπου). Όσοι δεν το ξέρετε, λυπάμαι, αλλά σας γράφουμε ολόψυχα  (κάπου) και συνεχίζουμε με το θέμα μας.

Όλοι γεννιόμαστε άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν και τίποτα σπουδαίες ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, τις περισσότερες φορές, διαλέγουμε να αλλάξουμε φυλή, προκειμένου να αποκτήσουμε και τα "προσόντα" της. Άλλες φυλές είναι οι νάνοι, τα ξωτικά και τα halflings (δεν έχει ή τουλάχιστον δεν ξέρω να έχει μετάφραση). Σε γενικές γραμμές, οι νάνοι είναι νάνοι, αλλά με μεγάλη σωματική δύναμη και με έναν αέρα εργατικότητας, τάξης και οργάνωσης. Τα ξωτικά διαπνέονται από μια αλληλεγγύη προς τα έτερα είδη, αλλά είναι και έξυπνα, βοηθούν μεν τους άλλους, φροντίζουν όμως να επωφελούνται, όχι όμως σε βάρος αυτού που βοηθούν. Τα halflings τείνουν προς το εμπόριο και ενίοτε εκτροχιάζονται προς την αισχροκέρδεια.  

Δεν θα ήταν φυσικά δυνατόν η διαστρωμάτωση να σταματούσε εκεί. Έτσι, για κάθε φυλή υπάρχουν οι εξής κάστες : οι πολεμιστές (που είναι αυτό που λέει το όνομα τους), οι μάγοι (που έχουν κάποια πλεονεκτήματα εξαιτίας των ικανοτήτων τους), οι κλέφτες (χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις, οι οποίοι και αυτοί έχουν αρκετάαααα πλεονεκτήματα) και οι κληρικοί (άσε μην αρχίσω, θα καταλάβετε το λόγο της αγανάκτησης μου παρακάτω). 
Ο συνδυασμός σωστής φυλής και σωστής κάστας αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Για το λόγο αυτό, μπορείς να αλλάζεις φυλή ή/και κάστα ανά πάσα στιγμή, αρκεί να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις (στο Munchkin π.χ. πρέπει να έχεις ή να τραβήξεις κάρτα άλλης φυλής ή κάστας). Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι όπως κάθε φυλή και κάθε κάστα έχει πλεονεκτήματα, αντίστοιχα έχει και μειονεκτήματα και κανείς δεν είναι εκ προοιμίου καλύτερος ή χειρότερος από κάποιον άλλον.

Αφήνοντας κατά μέρος το θέμα των φυλών, εδώ θα μας απασχολήσει το θέμα των καστών. Μπορείς να διαλέξεις την κάστα σου ελεύθερα, αλλά πρέπει να τηρείς κάποιες προϋποθέσεις ή προδιαγραφές.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε ή να θυμάστε κάποιοι (και όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, διαβάστε) είμαι μάγισσα, δηλαδή ανήκω στην κάστα των μάγων και από αυτή θα ξεκινήσω. 

Λοιπόν, οι μάγοι, προκειμένου να ονομαστούν έτσι, πρέπει να τελειώσουν τη Μαγική Σχολή (Τμήμα Μαγικών και Μαγευτικών Επιστημών). Την ίδια σχολή, τελειώνω και εγώ, αλλά εισακτέα, τρόπον τινά, από το παράθυρο, διότι δεν επιτρέπονταν θηλυκοί φοιτητές (*) (βλ. εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες). Το να είσαι μάγος έχει ορισμένες υπερβατικές προεκτάσεις. Παράδειγμα, για τους μάγους, ο χρυσός δεν είναι ούτε σημαντικός, ούτε πολύτιμος, διότι γνωρίζουμε τον τρόπο να τον παρασκευάσουμε (**), εξ ου και δεν έχει κανένα νόημα να τον αγοράσουμε (το να προσπαθείς να πουλήσεις χρυσό σε μάγο είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τη Βέφα Αλεξιάδου να σε πληρώσει για το μουσακά σου). Όπως όμως είναι αντιληπτό υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν το χρυσό πολύτιμο, όπως θεωρούν πολύτιμα και κάτι χαρτιά με αριθμούς επάνω, τα οποία ονομάζουν λεφτά (όπως αντίστοιχα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν το μουσακά πολύτιμο και είναι πρόθυμοι να τον πληρώσουν μέχρι και με διαμάντι, βλ. μαμάκια εργένη που δεν σκαμπάζει να φτιάξει μόνος του ένα αυγό να φάει και αποφασίζει να λύσει το πρόβλημα του με έναν γάμο). Πως όμως  ο χρυσός και τα χαρτάκια με τους αριθμούς έφτασαν να θεωρούνται πολύτιμα; Σε κάποια φάση, άρχισαν να υπάρχουν - σπουδαστές - μάγοι, οι οποίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλλουν τον κόπο και την προσπάθεια που απαιτείται ώστε να είσαι πραγματικός μάγος  (και να μπορείς να φτιάξεις μόνος σου χρυσό) και έτσι αποφάσισαν να γίνουν γιαλαντζί, ή, για να το πούμε καλύτερα, να πείσουν τις φυλές τους ότι είναι μάγοι, χωρίς να είναι. Για να τους εξαπατήσουν λοιπόν, τους είπαν ότι μπορούν να φτιάξουν χρυσό από τον αέρα! Έκοψαν χαρτί σε μικρά κομμάτια, έβαλαν σε κάθε κομμάτι έναν αριθμό και είπαν ότι ανάλογα με τον αριθμό που έχει το χαρτί αντιπροσωπεύει μια ποσότητα χρυσού! Και οι άλλοι το έχαψαν! Έκτοτε λοιπόν όλοι μαζεύουν χρυσό ή/και κομμάτια χαρτιού και είναι διατεθειμένοι να τα προστατέψουν και με τη ζωή τους, θεωρώντας τα πολύτιμα.

Παραλλαγή (αλλά στο χειρότερο) των μάγων είναι και οι κληρικοί. Συγκεκριμένα, οι μάγοι μπορούν, με αρκετό διάβασμα και μεγάλες προσπάθειες, να μάθουν και να πραγματοποιήσουν αρκετά φαινομενικά απίστευτα πράγματα (για να καταλάβετε πόση προσπάθεια απαιτείται, δείτε εδώ, που αναφέρεται το αντίκειμενο της πτυχιακής εργασίας μου). Το κλειδί της γνώσης τους έγκειται στη συνείδηση ότι όλα τα αποτελέσματα έχουν μια αιτία, συνεπώς, αν θέλεις να παράξεις συγκεκριμένο αποτέλεσμα, πρέπει να βρεις τη σωστή αιτία. Ακριβώς, όμως επειδή απαιτεί διάβασμα και προσπάθεια, κάποιοι θεώρησαν ότι θα ήταν πιο εύκολο να τάξουν, χωρίς να εκλπηρώσουν τις υποσχέσεις τους. Έτσι, κάποιοι παράτησαν τη Μαγική Σχολή και βγήκαν στον κόσμο, στον οποίον διέδιδαν ότι μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, να επιτύχουν την αθανασία και άλλα, τα οποία όμως φυσικά και δεν μπορούσαν. Για το λόγο αυτό, μετέθεταν χρονικά την εκπλήρωση των υποσχέσεων σου, σε σημείο που πλέον δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί αν είχαν ή δεν είχαν εκπληρώσει την υπόσχεση τους (π.χ. μετά το θάνατο). Αυτοί λέγονται πλέον κληρικοί.

Οι κλέφτες δεν προήλθαν από την κάστα των μάγων, αλλά δημιουργήθηκαν μόνοι τους, κατά το "πρέπει να το έχει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες". Υποκατηγορία πάντως των κλεφτών είναι οι λεγόμενοι πολιτικοί, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί πρέπει να δημιουργήσουν αυτοτελή κάστα.

Τελευταίους άφησα τους πολεμιστές, οι οποίοι είναι πολεμιστές και για αυτό έμειναν τελευταίοι. Κάποιοι τους ονομάζουν σώματα ασφαλείας και στρατό. Λίγη σημασία έχει. Βασικά, είναι πολύ μούσκουλα (και μπορεί ούτε και αυτά, αλλά πανοπλίες και λοιπές εξαρτήσεις και εξοπλισμός) και καθόλου μυαλό.

Αυτά λοιπόν περί κοινωνικής διαστρωμάτωσης ... Σε επόμενη ανάρτηση (αν δεν βαριέμαι, δεν το ξεχάσω και έχω χρόνο) θα αναλύσω τις οικονομικές παραμέτρους κάθε κάστας. 

--------------------------------------------------------

(*) Απαγορεύονταν οι γένους θηλυκού φοιτητές και για πολύ καλό λόγο. Διότι μυστικό είναι αυτό που το ξέρουν μόνον άντρες. Αν το μάθει έστω και μια γυναίκα, δεν είναι πια μυστικό. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την παρούσα ανάρτηση.
(**) Αγαπητέ zaphod, για να μην συνεχίσεις να περιμένεις το email που θα σου πουν κάποιοι που έχουν καταχωνιάσει το χρυσό τους, στείλε ένα σε μένα να σε βοηθήσω να φτιάξεις το δικό σου. Επίσης, δοθείσης ευκαιρίας, να ενημερώσω τον αγαπητό estarian ότι μπορώ να εξαφανίσω τα "αγαπημένα" του καφε(λέμε τώρα)πωλεία καθώς και τις γαλότσες με τις οποίες φαίνεται ότι τραβάει κάποιο ζόρι. Όπως επίσης, μπορώ να κάψω όλες τις ελληνικές (και όχι μόνο) πλάσμα τηλεοράσεις, οπότε Ελληνάκι, αν σε ενδιαφέρει, είμαι στη διάθεση σου. Δυστυχώς, θα αφήσω παραπονεμένο τον αγαπητό Polse, διότι ακόμη και μια μάγισσα δεν μπορεί να νικήσει - προς το παρόν - τη βλακεία που γέννησε τα νεφελίμ, αρλουμπίμ και την υποψηφιότητα της Πέιλιν για πρόεδρος...

 Οικονομική διαστρωμάτωση


Παρατήρησα ότι εσχάτως ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με τον φανταστικό κόσμο που κάποιοι αποκαλούν πραγματικότητα και έχω παραμελήσει τον πραγματικό κόσμο.
Σε προηγούμενη (πολύυυυυυ προηγούμενη) ανάρτηση μου και πιο συγκεκριμένα σε αυτή, ανέλυα την κοινωνική σύνθεση του πραγματικού κόσμου. Στην ίδια ανάρτηση, είχα υποσχεθεί ότι θα αναλύσω τις οικονομικές παραμέτρους κάθε κάστας και ως γνωστόν είμαι από τους ανθρώπους που τηρούν τις υποσχέσεις τους, αν και όχι εντός χρόνου που κάποιοι θα θεωρούσαν εύλογο. Ήγγικεν, λοιπόν, η ώρα να τηρήσω αυτή την υπόσχεση μου. 
Μικρή εισαγωγή (ανακεφαλαίωση από τα προηγούμενα) : Όπως είχε εκτεθεί η κοινωνία χωρίζεται σε κάστες και πιο συγκεκριμένα στην κάστα των μάγων, στην κάστα των πολιτικών, στην κάστα των κληρικών, στην κάστα των κλεφτών  και στην κάστα των πολεμιστών.

α) Κάστα μάγων.
Όπως έχουμε πει, οι μάγοι περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα σπουδάζοντας, μερικοί - και όχι λίγοι - ολόκληρη τη ζωή τους. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τις σπουδές μαθαίνουν να μην αποδίδουν μεγάλη σημασία στα χρήματα και γενικά σε ο,τιδήποτε θεωρείται / πιστεύεται πολύτιμο έχει ως αποτέλεσμα, ως επί το πλείστον να είναι μπατίρηδες, είτε γιατί δεν είχαν και δεν προσπάθησαν να μαζέψουν λεφτά, είτε γιατί είχαν αλλά σε κάθε ευκαιρία τα σκορπούν, αγοράζοντας βιβλία και άλλα "άχρηστα" πράγματα, κάνοντας ταξίδια κλπ. Το δια ταύτα είναι πάντα το ίδιο, αν κοιτάξετε τον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα τον βρείτε περισσότερο άδειο και από πηγάδι στη Σαχάρα. Αποτέλεσμα; Είναι μπατίρηδες, αλλά το διασκεδάζουν. Φυσικά, οι μάγοι - τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι - έχουν πάντα μια εργασία, από την οποία βιοπορίζονται, αλλά μέχρι εκεί. Εν ολίγοις, δεν πεινούν,  δεν είναι και "καλοί γαμπροί"...

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει, κάποιοι σπουδαστές μάγοι, στο παρελθόν, έπεισαν τον κόσμο ότι κάτι χαρτάκια με αριθμούς επάνω αντιπροσώπευαν χρυσό και ήταν καθ' εαυτά πολύτιμα. Αυτοί οι μαθητευόμενοι - κυριολεκτικά και μεταφορικά - μάγοι, έκτοτε ονομάζονται οικονομολόγοι, προφανώς με υποτιμητική διάθεση, διότι κανένας σοβαρός μάγος δεν θα ήθελε να έχει οποιαδήποτε σχέση με την οικονομία, ειδικά σήμερα που η οικονομία είναι περίπου συνώνυμο της πανούκλας! Οι οικονομολόγοι λοιπόν, σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται απαραίτητοι στον κόσμο, διότι με τη γένεση της οικονομίας, όλοι - και ιδιαίτερα οι έχοντες χαρτάκια - είχαν ανάγκη από έναν οικονομολόγο. Έτσι, οι οικονομολόγοι, αν και θεωρούνται η ντροπή των μάγων, απέκτησαν θέσεις με δύναμη και εξουσία.  Έχω την εντύπωση, όμως, ότι, κάποια στιγμή, άρχισαν να πιστεύουν και οι ίδιοι το παραμύθι που είχαν πουλήσει στον κόσμο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν και αυτοί να μαζεύουν τα χρωματιστά χαρτάκια και άλλα "πολύτιμα" είδη, όπως μετοχές, ομόγογα, χρυσό κλπ. και να τα κάνουν μασούρι.

β) Κάστα κληρικών
Αν θέλετε να δείτε λεφτά με ουρά, τότε σίγουρα αυτή είναι η κάστα που ψάχνετε. Οι κληρικοί, όπως έχουμε πει, ήταν και αυτοί παλαιότερα μάγοι, οι οποίοι παράτησαν τη Μαγική Σχολή και άρχισαν να τάζουν διάφορα απίστευτα. Για κάποιο άξιο απορίας λόγο, ο κόσμος τους πίστεψε και τους πιστεύει ακόμη, παρότι είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες οι φορές που κάποιος κληρικός έχει πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του. Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι ο κόσμος δίνει στους κληρικούς αφειδώς τα χρωματιστά χαρτάκια του, παρότι τα θεωρεί πολύτιμα, για να του τάξουν και να μην πραγματοποιήσουν. Το αποτέλεσμα φυσικά, όλων των παραπάνω, είναι ότι η κάστα των κληρικών έχει χεστεί στο τάληρο. Τόσο χρήμα μαζεμένο δεν έχουν ούτε οι οικονομολόγοι (οι οποίοι βέβαια δεν παρέλειψαν να προσφέρουν τις "υπηρεσίες" τους και στην κάστα των κληρικών, με αποτέλεσμα οι μεν πρώτοι να εξαπατούν τους δεύτερους, που με την σειρά τους εξαπατούν το κόσμο... ο εξαπατών, του εξαπατόντος, τω εξαπατόντι). 

γ) Κάστα κλεφτών
Η κάστα αυτή κάνει, περί τα οικονομικά, αυτό που λέει το όνομα της. Κλέβει. Το τι κλέβει εξαρτάται από το τι κατά καιρούς θεωρείται πολύτιμο (όχι παρθενίες δεν κλέβει, παρότι και αυτές κάποτε θεωρούνταν πολύτιμες). Σήμερα π.χ. θεωρείται πολύτιμο το χρωματιστό χαρτάκι. Ε, αυτό θα κλέψουν οι κλέφτες. Όπως φυσικά είναι αντιληπτό, η κάστα αυτή το φυσάει, ιδίως δε η υποκατηγορία της, οι πολιτικοί. Και μάλιστα με το λιγότερο δυνατό κόπο, διότι ακόμη και οι κληρικοί μια προσπάθεια την καταβάλουν για να μαζέψουν το παραδάκι (δεν έχετε δει πως χτυπιέται ο Άνθιμος, αν μη τι άλλο ο καημένος προσπαθεί).

δ) Κάστα πολεμιστών
Η κάστα αυτή είναι γνωστό ότι δεν φημίζεται για τα πνευματικά της προσόντα και για το λόγο αυτό είναι μάλλον ριγμένη, στο μέτρο που συνήθως κάνει όλη τη βρωμοδουλειά και μάλιστα για ψίχουλα. Παρότι οι πολεμιστές θα ήθελαν να έχουν τα φράγκα των κληρικών ή των κλεφτών, στο τέλος καταλήγουν να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους και φράγκα να μην βγάζουν. Αποτέλεσμα : είναι και αυτοί μπατίρηδες, αλλά δεν το γουστάρουν. 

Στα προσεχώς, έχω βάλει και τη σεξουαλική συμπεριφορά κάθε κάστας... Αλλά μην κρατήσετε την αναπνοή σας, διότι είπαμε, κρατάω τις υποσχέσεις μου, σε χρόνο όμως που μετριέται σε ώρες Σείριου...

Ψυχογράφημα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης

Θυμάμαι ότι σε αυτή την ανάρτηση, σας είχα υποσχεθεί να αναλύσω τη σεξουαλική συμπεριφορά κάθε κάστας και φυσικά, θα τηρήσω την υπόσχεση μου. Προτίθεμαι όμως να αναβάλλω την τήρηση της περαιτέρω, διότι πρώτον τους τελευταίους μήνες έχουμε "χορτάσει" από σεξουαλικές συμπεριφορές (συνήθως με εμάς ως "αντικείμενα του πόθου") και δεύτερον φρονώ ότι προέχει να αναδειχθεί ένα ακόμη στοιχείο, πριν φτάσουμε στη σεξουαλική συμπεριφορά των καστών.

(όσοι έρχεστε αδιάβαστοι περί της κοινωνικής διαστρωμάτωσης σε κάστες, διαβάστε εδώ, για να μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέχεια)

Κατόπιν της παραπάνω εισαγωγής, σήμερα θα ασχοληθούμε με το ψυχόγραμμα κάθε κάστας. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ένα insight (που λέμε και στο χωριό μου) στην ψυχοσύνθεση της εκάστοτε κάστας και για το λόγο αυτό, εν συνεχεία, θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη ευχέρεια να κατανοήσουμε τις σεξουαλικές επιλογές της (όταν θα μου έρθει η έμπνευση και θα στρώσω και κ...ο να τις γράψω). 

Όπως πάντα θα ξεκινήσουμε με την κάστα των μάγων. Οι μάγοι "διαλέγονται" για να γίνουν τέτοιοι από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γαλουχούνται με τα ιδεώδη της κάστας τους, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν στο τρίπτυχο "Γνώση-Εργασία-Προσπάθεια for ever and ever". Έτσι, οι μάγοι μεγαλώνουν και ανδρώνονται με την πεποίθηση ότι μπορούν να επιτύχουν, εφόσον δουλέψουν σκληρά και ακατάπαυστα, γεγονός το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική ένταξη και ζωή τους, κυρίως διότι ο περιορισμένος χρόνος δεν τους επιτρέπει πολλές κοινωνικές συναναστροφές, με αποτέλεσμα το περιβάλλον τους να τους θεωρεί αντικοινωνικούς και περιθωριακούς τύπους. Για να γίνουν δε τα πράγματα χειρότερα, όταν οι γνώσεις που κατέχουν και διαρκώς πολλαπλασιάζουν οι μάγοι, αποδίδουν καρπούς και τους επιτρέπουν να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά και σε μεγαλύτερο βάθος, αρχίζουν να εκφέρουν απόψεις που για τους υπόλοιπους είναι από ριζοσπαστικές έως εξωφρενικές (κλασσικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου μπορείτε να βρείτε εδώ). Κάπως έτσι καταλήγουμε, μέσω ενός κύκλου ανατροφοδότησης, οι μάγοι να θεωρούνται μάλλον αντικοικωνικοί, και πάντως όχι η χαρά του πάρτυ, εργασιομανείς και λιγάκι "χτυπημένοι", χαρακτηριστικά τα οποία ενστερνίζονται τελικά και οι ίδιοι, αλλά με άλλη ονοματολογία. Αν θέλετε τη γνώμη μου - η οποία θα είναι σαφέστατα προκατειλημμένη - είναι μια χαρά παιδιά, αλλά καλύτερα να κάνουν παρέα μεταξύ τους, προκειμένου και οι μάγοι να γλυτώνουν το - καθόλου δικαιολογημένο - δούλεμα και οι άλλοι να μην αναγκάζονται να ακούν τις "φιλοσοφίες" τους. 

Ιδιαίτερη μνεία, στο σημείο αυτό, πρέπει να γίνει στους σπουδαστές εκείνους, που παραστράτησαν, παράτησαν τη Σχολή και δημιούργησαν τα χρωματιστά χασρτάκια, και σήμερα πλέον ονομάζονται οικονομολόγοι. Όπως έχουμε πει (εδώ, ξεχάσατε κιόλας;) αυτοί δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλλουν τον κόπο και την προσπάθεια που απαιτείται ώστε να γίνεις πραγματικός μάγος  (και να μπορείς να φτιάξεις μόνος σου χρυσό) και έτσι αποφάσισαν να γίνουν γιαλαντζί, όπερ μεθερμηνευόμενο, να πείσουν τις φυλές τους ότι είναι μάγοι, χωρίς να είναι και τις εξαπάτησαν λέγοντας ότι μπορούν να φτιάξουν χρυσό από τον αέρα! Έτσι, έκοψαν χαρτί σε μικρά κομμάτια, έβαλαν σε κάθε κομμάτι έναν αριθμό και είπαν ότι ανάλογα με τον αριθμό που έχει το χαρτί αντιπροσωπεύει μια ποσότητα χρυσού! Και οι άλλοι το έχαψαν! Αυτή η συλλογική παράκρουση, οδήγησε πολλές φυλές, με προεξάρχουσα την ανθρώπινη, να μαζεύει ακαταπαύστως τα χαρτάκια αυτά ή ό,τι άλλο πλασάρονταν από τους γιαλαντζί μάγους - οικονομολόγους ως πολύτιμο, γεγονός το οποίο προσπόρισε στους οικονομολόγους δύναμη και αίγλη (για να μην αναφέρουμε και  χρωματιστά χαρτάκια). Αντίστοιχα, λοιπόν, οι οικονομολόγοι θεώρησαν ότι έχουν πιάσει τον πάπα από τα μπαλάκια, ή ακόμη και τον κινγκ-κονγκ από το ίδιο σημείο (ρίξτε μια ματιά σε αυτήν ανάρτηση, για το θέμα των μπαλακίων του κινγκ-κονγκ, προκειμένου να καταλάβετε το μέγεθος του καλαμιού που έχουν καβαλήσει οι οικονομολόγοι. Σημειωτέον ότι η παρούσα ανάρτηση προέρχεται από τρίτο ανεξάρτητο παρατηρητή, οπότε η αντικειμενικότητα της είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.). Για το λόγο αυτό, οι οικονομολόγοι χαίρουν - για λόγους που δεν είναι κατανοητοί - ιδιαίτερης εκτίμησης από την κοινωνία (σε μέγεθος παρόμοιο με αυτήν που χαίρουν οι κληρικοί - ίδετε κατωτέρω) και έχουν στο τέλος πιστέψει ότι είναι οι masters of the universe, υιοθετώντας αντίστοιχη συμπεριφορά. Φυσικά, ο κύκλος αντροφοδότησης κάνει και εδώ τη δουλειά του, με αποτέλεσμα, οι φυλές και ιδιαίτερα η ανθρώπινη, να αναγνωρίζουν στους οικονομολόγους εξωπραγματικές ιδιότητες και ικανότητες, γεγονός που, με τη σειρά του, κάνει τους οικονομολόγους ακόμη πιο καβαλημένους και πάει λέγοντας. Επειδή όμως το καλάμι δεν είναι και το πιο ανθεκτικό πτητικό μέσο, προβλέπω ότι σύντομα θα σπάσει, λόγω υπερφόρτωσης μαλακίας, και θα κλάψουν μανούλες και οικονομολόγοι... Ήδη άλλωστε έχει αρχίσει να λυγίζει...
Κάπως έτσι, φτάνουμε και στους κληρικούς. Κατ' αρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, με μια λογική που ξεφεύγει από κάθε λογική ή αιτιολογία, οι κληρικοί, αφότου "αυτονομήθηκαν" από την κάστα των μάγων (και ευτυχώς, διότι της έβγαζαν κακό όνομα) αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να απέχουν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα. Παραγνωρίζοντας λοιπόν τη βιολογική αναγκαιότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας, είτε όντως απείχαν, είτε παρίσταναν ότι απείχαν. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, δημιουργούνται σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση τους, μέχρι του σημείου να καταφέρονται εναντίον όσων συμπεριφέρονται απόλυτα φυσιολογικά και επιδίδονται σε αυτές τις - ακόλαστες όπως τις χαρακτηρίζουν οι κληρικοί - δραστηριότητες. Σε γενικές γραμμές, όμως οι κληρικοί χαίρουν ευρύτερης εκτίμησης από την φυλή τους, γεγονός το οποίο τους έχει φουσκώσει τα μυαλά, με αντίστοχες σοβαρές συνέπειες για την ψυχική ισορροπία τους. Παράλληλα όμως, οι κληρικοί έχουν και αυτοί χάψει το παραμύθι των οικονομολόγων και έχουν αποδοθεί στο κυνήγι των χρωματιστών χαρτακίων, με κάθε κόστος και μέσο, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δική τους αφήγηση αυτά τα χρωματιστά χαρτάκιαα δεν έχουν καμία σημασία. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι θεωρούνται υποκριτές, χαρακτηρισμό που μάχονται με λύσσα μεν χωρίς επιχειρήματα δε, ώστε στο τέλος να χάνουν και οι ίδιοι τον ειρμό της συλλογιστικής τους. Επίσης, σήμερα πλέον, που  πραγματικοί μάγοι έχουν καταφέρει, λόγω των γνώσεων και της σκληρής δουλειάς τους, να παράσχουν υπαρκτή και μετρήσιμη βοήθεια στις φυλές τους, οι κληρικοί εμφανίζονται ως αναξιόπιστοι. Στο μέτρο όμως που, για λόγους μάρκετινγκ, οι κληρικοί έχουν μετατοπίσει εδώ και καιρό την επαλήθευση των υποσχέσεων τους σε αόριστο χρόνο, εξακολουθούν να έχουν ακροατήριο, ακόμη και σήμερα.

Η επόμενη κάστα είναι αυτή την κλεφτών. Όπως είναι κατανοητό, η κάστα αυτή παρουσιάζει τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με την ανάλυση της ψυχοσύνθεσης της, στο μέτρο που οι κλέφτες είναι  κλέφτες και κανείς από αυτούς δεν τραβάει ζόρι, που οι άλλοι τους λένε κλέφτες. Εσχάτως, έχουν απαλλαγεί και από την ανάγκη που τους κατέτρεχε παλαιότερα να κρύψουν τις κλεψιές τους (η οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κυρίως πήγαζε από την επιθυμία να αποφύγουν τυχόν συνέπειες και δευτερευόντως για να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή). Σήμερα πλέον, ελλείψει συνεπειών αλλά και κοινωνικής κατακραυγής, οι κλέφτες την περνούν κοτσάνι και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις διατυμπανίζουν τα κατορθώματα τους. Ακόμη και η υποκατηγορία των κλεφτών - οι πολιτικοί - έχουν πάψει να κρύβονται, γεγονός το οποίο απήλλαξε τους ίδιους από την αναγκαιότητα να μην γνωρίζει η δεξία τι ποιεί η αριστερά, αλλά προβληματίζει έντοντα ως προς την ψυχοσύνθεση της φυλής που το ανέχεται. 

Τελευταίους, όπως πάντα, αφήσαμε τους πολεμιστές. Άλλωστε, δεν μπορούν να λεχθούν πολλά για την ψυχοσύνθεση μιας κάστας που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από μέλη με μειωμένες διανοητικές ικανότητες. Κάνουν αυτό που τους λένε, χωρίς δεύτερη σκέψη (για την ακρίβεια χωρίς καν πρώτη) και συνεπώς μένουν ικανοποιημένοι. Περιστατικά που πολεμιστές αμφισβητούν την ορθότητα ή τη σκοπιμότητα των πράξεων ή των εντολών τους, είναι μεμονωμένα (και όχι όπως τα "μεμονωμένα" περιστατικά που πολεμιστές επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο κατά την εκτέλεση των εντολών τους) και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον κανόνα.

Συνοψίζοντας λοιπόν :
α) οι μάγοι θεωρούνται αντικοινωνικοί χωρίς απαραίτητα να είναι (και, μεταξύ άλλων λόγων και εξ ανατροφοδοτήσεως τείνουν και εκείνοι να αποφεύγουν τις κοινωνικότητες), πιστεύεται ότι έχουν "περίεργες" αντιλήψεις (όπου "περίεργες" είναι αυτές που ξεφεύγουν από το mainstream ή την κυρίαρχη αφήγηση), γεγονός το οποίο δημιουργεί με τη σειρά του στους μάγους την αίσθηση του τρελού του χωριού, με αποτέλεσμα την περαιτέρω οικειοθελή απομόνωση τους, δεν απολαμβάνουν τη δημοφιλία άλλων καστών,  γεγονός που τους δημιουργεί απορία μεν, κατά βάση όμως τους αφήνει αδιάφορους (και η αδιαφορία τείνει να ερμηνεύεται ως σνομπισμός), ενώ τέλος παραμένουν αφοσιωμένοι στη μαγική τέχνη, με αποτέλεσμα να θεωρούνται "πειραγμένοι", το οποίο γίνεται πηγή μιας ακόμη απορίας για τους ίδιους. 
β) οι κληρικοί, παρότι χαίρουν ευρείας εκτιμήσεως στη φυλή του, θεωρείται και όντως έχουν σοβαρά θέματα ψυχικής ισορροπίας, τα οποία πηγάζουν από την άρνηση της βιολογικής ανάγκης για σεξουαλική δραστηριότητα (παρά ταύτα συνεχίζουν να ικανοποιούν άλλες βιολογικές ανάγκες, όπως το φαγητό, και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο, πιθανότητα προς ισοσκελισμό του βιολογικού τους ισοζυγίου), πιστεύεται ότι είναι υποκριτές, γεγονός το οποίο τους κάνει να γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικοί προς τους επικριτές τους, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στη συλλογή χρωματιστών χαρτακιών, γεγονός που έχει διαδώσει, ακόμη και στους κόλπους των followers τους, την άποψη ότι παραβαίνουν τις αρχές τους. Κατάληξη όλων αυτών είναι οι κληρικοί να έχουν χάσει λίγο τη μπάλα και για το λόγο αυτό να προσπαθούν σπασμωδικά να αντιδράσουν και για τούτο να μένουν όλο και πιο πίσω στον δρόμο του κοινωνικού γίγνεσθαι. 
γ) οι κλέφτες είναι η κάστα με τα λιγότερα ζητήματα στο ψυχογράφημα της, στο μέτρο που έχει αποδεχθεί το τι κάνει και δεν τραβάει ζόρι, τουλάχιστον για όσο της αποφέρει όφελος. Δεν έχουν καταγραφεί πραγματικά μετανοημένοι κλέφτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ούτε οι ίδιοι αποδοκιμάζουν ή έστω εξετάζουν ηθικά τη συμπεριφορά τους. Κορώνες και δεκάρικοι που εκτοξεύονται είναι βήματα της γενικότερα διαδεδομένης τακτικής του "θολώνω τα νερά", όχι προς αποφυγή παντός τύπου συνεπειών, αλλά κυρίως για την αποφυγή δημιουργίας ανταγωνιστών, διότι η κάστα των κλεφτών είναι μάλλον κλειστή (ιδίως αν θυμηθούμε ότι δημιουργήθηκε κατά το "πρέπει να το ΄χει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες").. 
δ) οι πολεμιστές είναι ευχαριστημένοι, εφόσον έχουν εντολές να υπακούσουν και να εκτελέσουν και δεδομένης της έλλειψης προσωπικής αξιολόγησης αυτών των εντολών δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ψυχολογικά θέματα.

(*) Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες, που παραπλανημένοι, από τον σοβαροφανή τίτλο, διάβασαν την παραπάνω ανάρτηση. Προφανώς, θα ενδιαφέρονταν να μάθουν για τον φανταστικό κόσμο που ονομάζεται πραγματικότητα, η παρούσα όμως αφορά αποκλειστικά τον πραγματικό κόσμο.

GatheRate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου